Miracle Yoga

"Yoga is voor iedereen"

Chronische pijn en Yoga

Zelf heb ik al vanaf mijn puberteit chronische pijn door o.a. een aantal reumatische aandoeningen, ik heb vele wegen bewandeld om de pijn te verlichten totdat ik bij Yoga terecht kwam en dit helpt echt.

Veel mensen stoppen met bewegen als ze pijn voelen of bewegen over hun grenzen heen. Maar het is zo belangrijk te blijven bewegen, maar wel binnen je grenzen. Door beweging wordt de bloedsomloop gestimuleerd en afvoerstoffen afgevoerd (die bij pijn extra worden aangemaakt en opgeslagen worden in het lichaam).

In mijn lessen aan mensen met pijn wordt er gekeken naar dat wat je wel kunt i.p.v. dat wat je niet komt, leer je bewegen binnen je grenzen en leer je omgaan met de pijn. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen als dekens, bolsters en kussens om ervoor te zorgen dat een houding geen pijn doet.
Waar in een "normale" yogales vaak wordt aangegeven door de weerstand en pijn (zolang deze niet te heftig is) heen te ademen, is het belangrijk dat in de les aan mensen met pijn de pijn niet verergerd.

Tijdens de les worden zachte oefeningen op de stoel of de mat gedaan, doen we adem- en bewustzijnsoefeningen, en ook meditatie komt aan bod.

Enkele voordelen/resultaten van yoga bij chronische pijn:

🌸 Bewustzijn lichaam en adem (en pijn)
🌸 Zorgt voor een betere ademhaling
🌸 Leert grenzen voelen en bewaken
🌸 Herkennen signalen als stress en vermoeidheid
🌸 Je zit “lekkerder in je vel”
🌸 Levert minder lichamelijke klachten op 
🌸 Soepel en sterk maken van de spieren en gewrichten
🌸 Verbetering van de slaap  

🌸 Moment voor jezelf, in het hier en nu
🌸 Geeft ontspanning en mentale rust 

Op donderdag geef ik les aan een groep vrouwen met chronische pijn in opdracht van Ferm Werk, deze les is alleen toegankelijk voor mensen die via hen verwezen worden.